De nyeste Marvel-udgivelser på dansk

by | May 16, 2022 | Artikler | 0 comments

Det er godt, at være fan af Marvel på dansk for tiden. Forlaget Fahrenheit og Faraos Cigarer fortsætter ufortrødent med, at udsende nye (og gamle) Marvel-serier i flotte danske versioner. Nu breder de også paletten lidt ud, i anledning af, at Spider-Man fylder 60 til november.

Den runde fødselsdag for vores netsvinger markeres herhjemme blandt andet ved, at forlagene udsender genoptryk af de første 7 Amazing Spider-Man hæfter. De hæfter har tidligere været ude på det danske marked som genoptryk, ligesom dele (hvis ikke det hele?) har været bragt i danske hæfter gennem årenes løb.

De to forlag har det seneste 1 ½ års tid opbygget en ganske imponerende portefølje af nyere og lidt ældre titler. Der blandt andet tæller diverse Spider-Man udgivelser, Guardians of the Galaxy, De Fantastiske 4, Old Man Logan, Thor, Secret Wars, Deadpool, Den Sorte Enke, Captain America, diverse Avengers udgivelser og klassiker om Adam Warlock og sagaen om Den Kosmiske Krig. Her kan du læse om Den Kosmiske Handske, Den Kosmiske Handske: Efterspil og Den Kosmiske Krig.

The New Avengers 3: Hemmeligheder

Jeg er lidt forvirret her… Der er allerede udkommet Avengers – Jordens Mægtigste Helte, New Avengers 1 – Slutspil, New Avengers 2- Genopstandelsen og så er der tidligere udkommet De Nye Avengers 1 til 3 fra et andet forlag… så det her er…? En ny udgave, af nyere Avengers, som allereder har været ude på dansk før?!

Ahm… OK, det er i hvert fald Bendis og bogen er på 160 sider, men det er, indtil videre, ikke oplyst hvilke amerikanske numre der er inkluderet. Mon ikke, den fortsætter der, hvor NYESTE New Avengers nr. 2 på dansk slap? Virker lidt uopfindsomt og som overkill, hvis det er et genoptryk, i ny indpakning af materiale der allerede er udsendt på dansk. Og stadig er tilgængeligt…

Nok ikke en, som jeg personligt kommer til, at investere i.

The Vision – Atter En Dag

Her samles der op på den første bog, som lidt nærigt, kun dækkede de første 6 hæfter i denne 12 numre lange serie. Tom Kings bud på The Vision er ganske fremragende, og bestemt et kig værd. Jeg har tidligere anmeldt det aller første hæfte i serien, som jeg læste digitalt på Marvel Unlimited.

Et lidt anderledes bud på en superhelteserie, der er mere forstadsdrama. Vi følger The Visions, Avengers Vision og hans kunstigt skabte families forsøg på at leve en normal tilværelse i en amerikansk suburb. Det ender, naturligvis i et mareridt, der får American Beauty til at fremstå, som ren idyl.

Kings mini-serie handler ikke kun om de sædvanlige troper og klichéer, som “hvad vil det sige at være menneske/menneskelig?”, “hvad er normalt og er det værd, at stræbe efter” osv., der er mere på spil her. Meget af det ligger mellem linjerne, i det usagte og i “stemninger”, selve plot og historie er ganske klassiske “forstads-idyl = mareridt”.

For mig handler Kings Vision lige så meget om familien, drømmen herom og hvad det vil sige, at være en familie. Hvor langt man vil gå, ofrene man bringer og om det er det hele værd. Det handler også om, at se superhelte fra en anden og ny vinkel, heller ikke et ukendt fænomen i nyere tegneserier. Men, det bliver aldrig meta eller for konceptuelt.

Den Udødelige Hulk 1: Spejlbilleder

Her har vi denne omgangs virkelige godbid, første del af Al Ewings forrygende Immortal Hulk på dansk. Jeg er nået igennem cirka de første 25 hæfter på Marvel Unlimited, og ønsker du, at læse en genfortælling/tænkning af en helt klassisk Marvel-figur, så går du ikke galt i byen her.

Forfatter Ewing, og tegner Joe Bennet, smider ikke Hulks fortid ud med badevandet, men skaber deres eget bud på karakteren og universet omkring ham. Den kigger meget på både Hulk-myten, hans traumer og hvad Hulk egentlig er?! Her er han en form for udødelig dæmon. En besættelse, som ikke blot grunder i et uheld med gammastråling og barndomstraumer. Der er noget mere på spil. Noget mytologisk.

Og noget horribelt og urovækkende. Handlingsmæssigt og rent visuelt slår serien periodevis over i ren horror. Af enhver tænkelig slags, ikke mindst grotesk bodyhorror. Samtidig er det også en stedvis ganske poetisk og litterært ambitiøs serie, så der noget både for øjne og de små grå.

Klart anbefalingsværdig, mit eneste forbehold er, at man nok ikke får meget mere end de første 5-6 numre for pengene? Til gengæld er materialet godt, og der kommer forhåbentlig mere af serien på dansk.