Flere nye Marvel-udgivelser på dansk

by | Mar 19, 2021 | Artikler | 0 comments

Det var godt nyt, da Forlaget Fahrenheit og Faraos Cigarer tilbage i december måned begyndte, at udsende Marvel i danske oversættelser igen. 4 flotte “bøger” blev det til i første bølge, og en lovning om, at flere var på vej i 2021.

Efter vi fik Deadpool, Spider-Man, Black Widow med nyere materiale, og en klassiker i form af Den Kosmiske Handske (anmeldelser ER på vej af de to sidstnævnte, jeg har bare meget materiale i “banken”), er det nu tid til anden bølge.

Den består af 3 bøger, der ligesom de første ser ud til, at være hardcover, og i lidt større format. Stadig til en nogenlunde rimelig pris. Man fornemmer dog, at der måske bliver skruet lidt op. Måske var første bølge lokkemad, eller også er disse bøger bare tykkere? Det fremgår ikke helt af den nyhedsmail Fahrenheit har udsendt.

I det hele taget er det lidt sparsomt med reelle oplysninger om, hvad disse 3 bøger indeholder af materiale – ud over hvad man kan se ud fra titlen. Og ellers google og gætte sig frem til.

Halv-komisk kosmisk titel, jeg kan lide det!

Kosmiske eventyr og gammel gnavpot

Den Kosmiske Handske (stadig enten en fantastisk eller fantastisk fjoget titel) følges op af Den Kosmiske Handske: Efterspil. Her er der tydeligvis tale om en dansk udgave af Jim Starlin (og andre) og Angel Medinas Infinity Gauntlet: Aftermath.

Hvis der er tale om den samme, som den amerikanske udgave, samler den materiale fra Silver Surfer, Dr. Strange og Warlock & The Infinity Watch, oprindeligt udsendt i 1991. Prisen lader til, at være identisk til den amerikanske, omkring 300 kr. for 350 sider.

Guardians of The Galaxy: Kosmiske Avengers har fået et “bind 1” på forsiden, så der kommer formodentlig mere i den serie? Serien er fra 2013 af Brian Michael Bendis og Steve McNiven med tegninger af blandt andre Sara Pichelli. Bendis/Pichelli vil nogle måske også kende fra Miles Morales og senere Ultimate Spider-Man.

Her er de 4 første hæfter, #0.1 og #1-3 samlet til den nette sum af 198 kr., hvilket, ligesom Den Kosmiske Handske: Efterspil, lige er en lidt højere pris end “tilsvarende bøger” fra første bølge.

Sidste bog i denne omgang er Old Man Logan, der dømt ud fra forsiden er identisk med den amerikanske udgave fra 2008. Skrevet og tegnet af Mark Millar og (igen) Steve McNiven, med materiale fra Wolverine #66-72, samt Giant Sized Old Man Logan.

Bogen har en listepris på 198 kr. i den danske udgave, hvilket faktisk er 70 kr. billigere end den amerikanske. Så her er prisen da ganske rimelig, hvis det stemmer?

Intergalaktisk heltedåd og action! Her ved jeg ikke helt, hvad jeg synes om titlen. I et form for oversættelseskompromis blandes dansk og engelsk?

De sikre Marvel-valg

Fælles for de 3 titler er, at det igen er nogenlunde sikre kort udgiverne har valgt. Det er dejligt, at de allerede fortsætter med “Klassiker”-serien og Den Kosmiske Handske, så vi (forhåbentlig) kan få den titel rundet af indenfor overskuelig fremtid.

Umiddelbart også den jeg er mest interesseret i, da jeg købte Den Kosmiske Handske med det samme den udkom. Jeg har de første sort/hvid Warlock (og Kaptajn Marvel/Alliancen Klassiker) på dansk, så virker som en naturlig fortsættelse/afrunding på historierne fra disse gamle blade.

Guardians of The Galaxy virker også som et snusfornuftig valg ud fra “dem kender folk fra filmene” devisen, som jeg også tror var en af årsagerne til, at Black Widow var med i første bølge af bøger. Lige den her titel falder måske lidt ned i “ingenmandsland”, i den forstand, at den er fra 2013. Der er kommet nyere Guardians-titler siden, så det kan virke som et lidt kuriøst valg – måske satses der også på navnegenkendelse pga. Brian Michael Bendis?

Old Man Logan føles lidt, som et konservativt valg. Wolverine har ofte været en topsællert her til lands, og titlen vækker sikkert også noget genkendelse i relation til Wolverine-filmene. Jeg har ikke læst historien (endnu), men ud fra hvad jeg har læst OM den, så fik den en lidt blandet modtagelse. Måske et tilfælde af, at præmissen lyder federe end udførelsen?

Her bliver jeg lidt signalforvirret? En bog har fået dansk titel, en anden en blanding og denne har bare original titlen? Kan vi få noget konsensus? Og hvad ville der være galt med Gammelfar Logan

Der er en plan, men er der et marked?

Det er glædeligt og prisværdigt, at Fahrenheit og Faraos satser på Marvel på dansk efter flere års udgivelsestørke. Så må vi se om der stadig er et marked for det, og om serierne bliver fulgt til dørs- og hvor hurtigt? De første to bølger har allerede spredt sig over en del “bind 1” titler.

Muligvis et resultat af, at man lige skal teste markedet og appellere bredt, men man skal nok også passe på, at man ikke ender med at skyde med spredehagl. Ligesom det stadig kan virke lidt svært at se, hvad den ønskede målgruppe egentlig er? Ny, unge fans, gamle læsere, samlere af Marvel på dansk, det hele?

Jeg ved ikke, hvor stor hver gruppe er og hvad “loftet” for Marvel tegneserier på dansk er. Men, man kunne frygte, at det her ikke rigtig kan nå ud over en lidt lukket “boble”, og ikke lokker mange nye læsere til. Intet kunne være federe end et stabilt salg og fortsatte, faste udgivelser på dansk, når nyhedsværdien er taget af.

Så kunne vi, måske også få nogle lidt mere “ude af boksen” udgivelser på sigt? Indtil da er der nu 7 flotte bøger på markedet, som man kan kaste sig over.

De 3 nye udkommer i sidste uge her i marts måned.