4 nye Marvel-udgivelser på dansk

by | Dec 17, 2020 | Artikler | 0 comments

Endelig udkommer der igen Marvel i danske oversættelser

Efter en længere pause ser det ud til, at vi endnu engang kan få lov til at læse nogle Marvel-udgivelser i danske udgaver. Som jeg har nævnt (i lang form) andet steds HER på siden, så var det de danske Marvel-udgivelser fra Interpresse, som i første omgang startede min fascination for tegneserier, eller i hvert fald den del af tegneserieverdenen som omhandler superhelte.

Det reelle startpunkt, eller nul punkt, for min tegneseriehistorie prøver jeg stadig af regne mig frem til. Var det Asterix? Lucky Luke? Tintin?? Edderkoppen??? De andre kom nok først rent teknisk set, men det var Edderkoppen, nærmere bestemt Edderkoppen nr. 26, som jeg har kigget nærmere på under Marvelklubben-kategorien HER, der var mit første Marvelblad. Det tidsfæster min spirende forelskelse i Marvel-helte (og skurke) til efteråret 1986.

Marvel på dansk: den meget korte version

En stor del af fascinationen og grunden til, at jeg formåede at være med og have en nogenlunde chance for at fatte hvad det hele handlede om var, at Interpresse udsendte bladene i danske oversættelser. Oversættelser som med årene, og i en lang årrække, nærmest blev synonym med Morten Søndergaard (Marvel-Morten), men der var også andre, især i de tidlige hæfter. Jeg var 7 år gammel i 1986, så det var nok ikke fordi jeg var en mester i læsningens kunst, men de solide danske oversættelser gav mig dog en mulighed og en vej ind i det kulørte univers, naturligvis kraftigt assisteret af tegningerne og den visuelle fortælling.

De danske udgivelser åbnede som lyn og torden med op imod 4 blade pr. måned, 1 nyt om ugen og måske også et stort sort/hvid-hæfte eller en “special” af og til. Det var nok mere end markedet, trods alt, kunne bære. Relativt hurtigt fandt Interpresse et niveau med 2 nye blade pr. måned og en 3-4 særudgivelser fordelt ud over året, plus minus. Der var aldrig en længerevarende og helt fast form, men Marvel på dansk virkede stabilt og i gode hænder op gennem 80eren og et godt stykke ind i 90erne, hvor sprækkerne stille og roligt begyndt at vise sig.

Forlaget skiftede navn til Semic Interpresse, eller blev opkøbt, hvordan det nu rent teknisk foregik, kvaliteten af udgivelserne dalede hvad indholdet angik. Udgifterne til tryk af tegneserier til et lille marked steg, samtryk med andre lande blev en ting. Oplagstallene begyndte stille og roligt, men uundgåeligt, at dale og bladene faldt fra så der til sidste kun var Edderkoppen tilbage. Eller Spider-Man, som han jo også hed på dansk nu og hed de sidste 10 års tid da bladet udkom på dansk.

I 2009 var det slut med Marvel på dansk i månedlige udgivelser. Efterfølgende er der sporadisk udkommet nogle Marvel-udgivelser på dansk i form af oneshots/grafiske noveller/what ever, men det har været tyndt. Hvilket, selvfølgelig er en skam, men på mange måder også forståeligt – hvis markedet ikke er der, eller det bare ikke er besværet værd, fordi de der læser tegneserier har skiftet og vænnet sig til at læse bladene på originalsproget, så er det udviklingen.

Ønsker man at vide mere om Marvel på dansk, så kan man evt. lytte til Marvel-Morten og Kim Helts Podcast Super Snak, der har flere afsnit dedikeret til emnet. Eller bladre i dine gamle Interpresse-hæfter, flere af dem indeholder artikler om Marvel på dansk – jo, den er god nok!

De nye udgivelser på dansk

MEN, nu sker der (endelig?) noget på det danske marked igen! Nogen tager en chance og giver det et skud med Marvel-udgivelser i danske oversættelser igen. Fahrenheit og Faraos Cigarer er gået sammen og har erhvervet sig rettighederne til at udsende nogle danske versioner af foreløbigt 4 blade/bøger, som i skrivende stund lige er kommet på markedet. Og det er da værd at give lidt opmærksomhed og forsøge at bakke op om!

Der er ikke tale om månedlige udgivelser, men 4 hardcover udgivelser i lidt større format end de amerikanske, og en lidt højere pris end originalerne – vi taler dog ikke meget. Det første kuld tæller: Deadpool, Præsidentjagten af Tony Moore, Brian Posehn og Gerry Duggan, som indeholder Deadpool #1-6 fra 2013. Black Widow, Fri Leg af Sylvia Soska og Flaviano, som er en historie fra 2020 og samler 5 amerikanske hæfter. Spider-Man, Parker-Heldet af Dan Slott og Humberto Ramos, der dækker over 6 Dan Slott-hæfter fra 2014, samt Jim Stalin, George Perez og Ron Lim klassikeren Den Kosmiske Handske.

De 3 førstnævnte er nummeret “1”, så det tyder jo på at der kunne være mere på vej. Selvom de har fået en dansk undertitel er det altså de amerikanske navne der bruges, hvilket rent markedsførings- og brandingmæssigt giver mening. Det er trods alt mange år siden Spider-Man skiftede navn fra Edderkoppen og Black Widow er nok mere kendt under hendes amerikanske navn pga. af MCU-filmene end den fordanske udgave, Den Sorte Enke. Sidstnævnte er muligvis også udsendt i forventning om, at Marvel-filmen om Black Widow var, eller havde været, i biograferne nu, så det kunne smitte lidt af på salget, men den film er udsat til næste sommer pga. corona. Så en lille kæp i hjulet der.

Både Deadpool og Spider-Man virker som fornuftige, og sikre, valg pga. af navnegenkendelsen og populære film de senere år. Det er nok også de to titler der umiddelbart interesserer mig mindst af de 4 udgivelser, Black Widow skal jeg helt sikkert have tjekket ud snarest. Men det var Jim Starlins Den Kosmiske Handske (Infinity Gauntlet, sikkert også valgt fordi de seneste Marvel/Avengers-film er nogenlunde frisk i erindring), som straks fik mig til at smide armene i vejret, hurtigt få dem ned igen og drøne over til Faraos Cigarers webshop og bestille et eksemplar (bare rolig, jeg får ikke provision… seriøst, en eller anden, giv mig nogen penge, den her hobby er ved at være små-dyr).

For det første har jeg aldrig læst Infinity Gauntlet, men den er på pensum-listen. For det andet, så genlæste jeg i sommers de gamle, tykke sort/hvid-blade med Kaptajn Marvel og Warlock, som Interpresse udsendte i midt-80erne. Her får man starten på denne del af det kosmiske hjørne af Marvel Universet, og også Jim Starlins opblomstring, som i første omgang kulminerede med Warlock-sagaen, hvor Thanos og de der kosmiske sten for alvor kommer på banen og bliver omdrejningspunktet. Så kom der ikke mere på dansk fra den front. Så alternativerne var, indtil Den Kosmiske Handske udkom, at læse fortsættelsen på engelsk, og/eller at opdatere samlingen med Warlock-opsamlinger på engelsk (i farver endda!) for at få det hele på samme sprog.

Tilfældigvis er jeg i skrivende stund også i gang med, at læse (igen igen) og skrive mig igennem de danske Starlin udgivelser med henblik på, at få lavet noget materiale om det til siden her, og Marvelklubben-kategorien. Og nu kan jeg så fortsætte direkte over i Den Kosmiske Handske. På dansk! Perfekt timing.

Fremtiden: flere kosmiske eventyr og nogle sikre kort

Det vigtigste her er dog, at vi igen kan få lov til at opleve Marvel-udgivelser på dansk. Derfor er det også noget jeg gerne selv, og forhåbentlig mange andre, vil bakke op om ved at købe skidtet. Ellers kommer der ikke mere. Hvis man vil have Marvel på dansk, må man være med til at vise, at der rent faktisk er et marked for det. Er der så det? Tja, det må vi jo se, men timingen virker bestemt ikke helt dum. Ellers havde de to forlag nok heller ikke gjort det, men netop Faraos Cigarer må have fingeren på pulsen, hvad angår salg og opmærksomhed i deres butikker og webshoppen.

Nu er jeg jo selv vendt tilbage til tegneserier indenfor det seneste år, faktisk er det præcis et år siden, at jeg slæbte de gamle flyttekasser ind i stuen, åbnede og faldt i gryden igen. Måske er jeg ikke den eneste af de frafaldne, som er vendt tilbage indenfor de senere år? Nye som gamle læsere kan, i følge dette interview med Fahrenheit-redaktør Paw Mathiasen på nummer9.dk, se frem til udgivelser med Spider-Man, Old Man Logan, Guardians of The Galaxy og opfølgeren til Starlins Infinity Gauntlet.

Sikre valg, som måske også er en anelse konservative, men det er helt forståeligt. I hvert fald for en start. Nu må vi vise, at der er et marked, så der (måske) på sigt kan komme endnu flere, muligvis smallere eller lidt mere satsede udgivelser på dansk. Foreløbig er det bare på med handsken. Den Kosmiske Handske!

*Knips*