Det danske Marvel marked

by | Jul 6, 2023 | Artikler | 0 comments

Det er ved at være lang tid siden, at jeg har kigget på hvad der sker på det danske Marvel marked. Sidste gang var faktisk helt tilbage i maj 2022. Så der er kommet en del fra Fahrenheit og og Faraos Cigarer i den mellemliggende periode. Både fortsættelsen af nogle titler de havde startet på og helt nye.

Der skydes stadig lidt med spredehagl, mere om det efter en kort gennemgang af udvalgte titler. Men generelt falder deres udgivelser i to kategorier: nyere serier, der aldrig er kommet på dansk og udvalgte “klassikere”, som enten aldrig er udkommet på dansk, eller er udkommet spredt ud over de gamle månedsblade.

Som en “sjov” lille, ekstra bonus (og indtjeningsmulighed) har Faraos også udsendt de første 13 numre af Sten Lee og Steve Ditkos Amazing Spider-Man i enkelt hæfte form til 29 kr. pr. stk.. Det har åbenbart været så stor en sællert, at også Fantastic Four og X-Men nummer 1 nu er udkommet som dansk hæfte til samme pris.

Fortsatte serier

Lad os starte med at se på nogle af de helte og serier, som har fået flere bind.

Guardians of the Galaxy vol. 2, 176 sider , 198 kr.

Der var åbenbart salg nok i første bind af Brian Michael Bendis’ relancering af Guardians of the Galaxy, der startede i 2013. I hvert fald er andet bind udkommet, der samler de amerikanske numre 4 til og med 10. Hvilket vel sådan set er rimeligt nok forhold til prisen, man skal huske af disse serier udkommer i store, hardcover bøger på tykt papir.

Serien holdes nok i live, og semi-aktuel ved, at Guardians of the Galaxy også har fået en tredje film for nylig. Men hvordan er fremtidsudsigterne, nu da James Gunn er færdig med den sammenbragte flok?

Spider-Man Miles Morales 1-3, 128-144 sider, 168 kr.

Miles Morales er også højaktuel, i opfølgeren til den forrygende Into The Siderwerse, Across The Siderwerse, der har taget anmeldere og publikum med storm. Den nye Spider-Man kan bare et eller andet og har fået fat i et helt nyt publikum, som har givet hele Spider-Man figuren og myten en tiltrængt renæssance.

Miles er her, der og alle vegne, både i USA og nu, øjensynlig også i Danmark. Siden sidst er der udkommet hele 3 bind i Brian Michael Bendis (ham igen!) og Sara Pichellis populære serie. Det er jo også ved at være en serie med nogle år på bagen efterhånden, men det gør også at der er masser af materiale tilgængeligt. Og en serie, som jeg stadig mangler at gå i gang med.

Hvor langt når Faraos og Fahrenheit mon i Bendis’ materiale?

Deadpool – Deadpool Nakker Marvel Universet, 96 sider, 168 kr

Deadpool har også allerede fået et par bøger, og var med en den første udrulning af titler. Det fortæller nok meget om karakterens popularitet og salgstallene. Jeg har aldrig læst en historie med Deadpool, men dog set den første film. Jeg var teenager i 90erne, Deadpool er for 90er til mig. Den tid har jeg levet i, ikke mere, nej tak.

Ej, jeg forstår godt karakterens appel, og det er en af den slags figurer, som kan bruges til nærmest alt. Fordi der allerede er et indbygget metalag, som bryder med superhelteuniverset. Så her nakker han åbenbart en masse kolleger? Det lyder da meget underholdende, om ikke andet synes jeg den danske titel er “fin”.

Nye nummer 1er, kommer der flere?

Der er også kommet en række udgivelser, der enten er tænkt som første bind af måske flere, og noget der måske tæller som en “afsluttet” serie.

Black Panther 1 – En Nation Under Vores Fødder, 160 sider, 188 kr.

Jeg ved ikke hvor meget salg, der er i en figur som Black Panther på dansk? Jeg husker figuren som i bedste fald perifer i de ældre Marvel udgivelser på dansk, men filmene har nok placeret ham mere centralt i mulige køberes bevidsthed. Bind 1 udkom vist også omkring den anden MCU Black Panther film landede i biograferne.

Serien her er skrevet af Ta-Nehisi Coates, begyndende i 2016, men så vidt jeg ved, så skrev han ikke meget mere Black Panther end der er samlet her? Så jeg ved ikke helt hvad tanken er med 1-tallet i den danske titel? Er det et salgstrick, så folk skal købe i troen om at der kommer mere?

Den Fantastiske Sider-Man, 144 sider, nr. 1-6, 168 kr.

Mere alternativ Spider-Man, nu skal vi tilbage til de unge år. Her er nummereringen anderledes, bare lige for at fucke med min mulige OCD. I stedet for bind 1, så hedder den blot Den Fantastiske Sider-Man, “mit første år som superhelt”.

På Faraos hjemmeside står der så som en ekstra oplysning: “dansk udgave der samler Spidey: The Freshman Year 1-6”. Bogen indeholder altså de første 6 numre ud af i alt 12 i serien fra, der udkom i 2015/16. Så kommer resten? Hvad sker der for nummereringen i forhold til de øvrige serier?

Spider-Man – Hjemkomst, 160 sider, 188 kr.

For lige at prikke endnu mere til mig og øge forvirrigen omkring linjen, eller mangel på samme, omkring titler og nummerering har vi også fået den her. Her hopper vi tilbage til start-00erne i Spider-Man kronologien uden, at det helt fremgår i præsentationen på hjemmesiden nøjagtig hvad bogen indeholder.

Ud over at vi får materiale fra J. Michael Straczynski og John Romita Jr.s roste forløb på Spider-Man, som jeg allerede har berørt tidligere. Jeg regner med, at vi her får starten? Straczynski dykker her dybere ned i selve myten omkring Spider-Man, der viser sig at være mere en mytologisk figur med forbindelse til det guddommelige og okkulte, end et uheldigt og tilfældigt bid fra en edderkop. Det er ganske glimrende.

Og som med mange af de andre titler, er der nok af materiale at tage fra. Hvis det altså er planen, at der kommer mere Straczynski?

De Uovervindelige Iron Man – De Fem Mareridt, 192 sider, 198 kr.

Vi har også fået lidt Iron Man, en anden helt, som man vist ikke fornærmer nogen ved at kalde en B-liste helt. Og måske c-liste i forhold til de gamle danske Marvel udgivelser? Og endnu en figur, som har fået en helt anden udbredelse og stilling efter de succesfulde film. Lad os bare sige, at uden Robert Downey Jr., ville Iron Man nok ikke få en chance på dansk.

Hvad har vi så her? Matt Fractions som forfatter, ja tak, jeg er kæmpe fan af hans fremragende Hawkeye. Denne Iron Man “mini-serie”, der er egentlig tale om Invincible Iron Man #1-7, så mere en story arc i en fortløbende serie, udkom oprindeligt helt tilbage i 2008. Hvor går grænsen egentlig mellem Marvel “Klassiker” og “nye” udgivelser?

Nye klassikere på dansk

Jeg begår lige lidt civil ulydighed og skærer igennem ved at tage en bog, som ikke er klassificeret som “klassiker”, men placerer den her.

Civil War, 208 sider, 298 kr.

En af de mere markante og indflydelsesrige “serier”, Civil War fra 2006/07, er nemlig endelig ude på dansk. Den fik også senere en Avengers MCU-film, kamufleret som Captain America. Civil War, der var ganske vellykket, men også en kende overfladisk og forceret hvad konflikten angår.

Jeg ved ikke om Mark Millars tegneserieudgave, en mini-serie på 7 numre som er samlet her, er meget bedre. Sikkert blodigere! Har ikke fået læst den endnu, og er også lidt vævende omkring det. Jeg er ikke den største Millar fan, som man måske kunne fornemme, da jeg læste Old Man Logan på dansk.

Wolverine – Projekt X, 160 sider, 198 kr.

Hvilket, ganske elegant, hvis jeg selv skal sige det, bringer mig frem til Logan og hans oprindelse. Det troede jeg egentlig, at jeg havde fået på dansk, det viste sig dog, at Kodenavn Våben X fra Interpresse i 1994 IKKE var Barry Windsor-Smiths Weapon X. Men noget forvirrende 90er gøgl, som ærlig talt var en noget sløj omgang.

Men NU er den her på dansk. Barry Windsor-Smiths Weapon X om, hvordan Logan blev udsat for militærforsøg og var en del af et hemmeligt projekt, der resulterede i at han mistede sin hukommelse. Også brugt som oplæg til dele af Brian Singers X-Men 2 film. Oprindeligt bragt i Marvel Comics Presents nr. 72-84.

Temmelig meget value for money her med og den er på ønskelisten.

Secret War, 352 sider, 348 kr.

Det er Secret War kun måske. Min fandom af dansk Marvel peakede muligvis, da Den Skjulte Strid udkom på dansk bagi 13 numre af Edderkoppen. Det var over et ÅR, inden man havde fået hele historien med alle de seje, kulørte helte og fæle skurkes kamp på en fremmed klode om… øhhh… something something?!

Jeg manglede kun et enkelt nummer, og gør det stadig, Edderkoppen nr. 44, som mange åbenbart missede. Det er i hvert fald i lidt for høj kurs rundt omkring, hvis man overhovedet kan finde et eksemplar i acceptabel kvalitet. Eller også er det fordi, at det i dette nummer, at Edderkoppen får den sorte dragt…

Nuvel, jeg kan godt leve uden, indtil videre, jeg HAR genlæst Den Skjulte Strid. Nogle gange er det bedst at lade minderne være minder. Den virker, med nutidens øjne, godt nok noget tam, små grim (hurtigt tegnet) og som en lang legetøjsreklame. Hvilket det også var. Det er dog en ubestridelig klassiker, så har man ikke læst den, og orker ikke samle de enkelte Edderkoppen hæfter, så er det fedt, den er på markedet igen.

Kommende titler på dansk

I skrivende stund er der 3 nye, klassiske titler, der kan forudbestilles, sat til at udkomme d. 11/7. Så hvis du læser dette efter, så er de selvfølgelig ude. Vi lægger ud med lidt Projekt X, undskyld “X-Men”, inden vi runder af med et obligatorisk køb.

Der er nemlig linet hele to bøger op, der tager materiale fra Chris Claremonts legendariske forløb på X-Men. Og det er endda to af de helt klassiske, ikoniske og indflydelsesrige “historier”. Men også to bøger, hvor jeg er lidt i tvivl om, hvilket materiale der egentlig indgår.

X-Men – Fremtiden Af I Går, 192 sider, 248 kr.

Jeg har allerede skrevet om “Days of Future Past”, da jeg gennemgik Projekt-X nr. 10/85. Historien i sin oprindelige form løb nemlig kun over 2 amerikanske blade. Så hvad får man her udover Uncanny X-Men #142-143? Det er vel alt sammen fra Byrne-perioden, eller?

Du får i hvert fald noget mere for pengene, og det nævnte danske blad kan du næsten risikere at måtte slippe samme pris for, hvis det er i god stand. Jeg er lidt nysgerrig efter, hvad der er samlet her ud over den kendte tidsrejsehistorie.

X- Men – Fra Asken Til Ilden, 208 sider, 248 kr.

Vi hopper lidt frem i kronologien, Byrne er ude, Paul Smtih er inde, ham har jeg også berørt noget Projekt X på dansk fra tidligere. Vi er vist omkring et mildt “reset”, hvor posen rystes lidt og der skiftes ud i medlemmerne af mutantgruppen?

Det er muligvis også et lidt “omskifteligt” materiale, der samles her. Godt nok dækker det nogle sammenhængende hæfter, Uncanny X-Men  #168-176, men Walt Simonson og John Romita Jr. er også på som tegnere. Så 3 tegnere på så få numre? Det dufter af brydningstid.

Daredevil bind 1, 304 sider, 298 kr.

Tid til hovedretten, the main event og “hold kæft og tag mine penge” titlen denne gang. Frank Miller og Klaus Jansons Daredevil, samlet på dansk for “første gang”. Jeg skriver det i gåseøjne, da historierne, eller dele af dem, tidligere har været bragt i nogle af Winthers Dæmonen blade fra 82-84.

Jeg har læst hele Millers forløb på Daredevil fra 80erne på Marvel Unlimited, og gerne ville eje den i fysisk format. Men den er enten konstant out of print eller udsolgt, især det første bind. Det er nok det samme indhold, som den amerikanske: PETER PARKER, THE SPECTACULAR SPIDER-MAN #27-28, and DAREDEVIL #158-161, 163-172. Oversat af selveste Henrik List, der også stod for oversættelsen i den nye, samlede udgave af Daredevil: Born Again, “Genfødt”, der udkom i 2021.

Den afslutter Millers 80er arbejde med Daredevil, her får man begyndelsen. Hvor man nærmest kan se og mærke, at Miller skriver sig mere og mere varm.

Og nu ser jeg lige ud af øjenkrogen, at den faktisk er tilgængelig på det originale sprog, “få tilbage”, dammit, hvad skal man så vælge?!

Marvel på dansk – tid til forandringer?

Jeg er vild med, at der kommer så meget Marvel på dansk fra Fahrenheit og Faraos. Det får man mig ikke til at sige noget dårligt om. Men jeg har før været lidt “kritisk” overfor både formen, frekvensen og en udgivelsesplan, der virker en kende rodet. At skyde med spredehagl, har jeg vist skrevet cirka hver gang jeg har omtalt udgivelserne?

De har helt sikkert mere forstand på at udgive tegneserier og bøger end mig, og jeg har absolut intet kendskab til, eller indblik i markedet. Så det her er ren subjektiv holdning, løse idéer og forslag uden den fornødne viden.

Jeg synes for det første, at det ville klæde udgiverne at få noget konsensus i nummerering og formulering af titler. Og det peger lidt over i mit næste kritikpunkt.

Selvfølgelig er man nødt til, at prøve sig frem og tage temperaturen på markedet. Det gør også, at man er nødt til at se, hvad der sælger, og hvad der ikke gør. Men, måske skulle man for læsernes skyld, og deres tegnebog (pervers tanke og hensyn, I know, men lad os lege at forlagene ikke er en kold og kalkuleret pengemaskine) begrænse sig lidt? Og vælge lidt mere “realistisk”.

Vi har eksempelvis fået både Black Widow, Fantastic Four, Immortal Hulk og Thor nr. 1er uden at det lader til at en 2er kommer. Af de titler, ville jeg personligt kun have troet at Jason Aarons Thor MÅSKE ville sælge nok. Jeg vil mega gerne læse Jonathan Hickmans Fantastic Four, også på dansk. Men da jeg så den kom, og der stod “bind 1”, tænkte jeg straks “der kommer sgu nok ikke en 2er”. Fantastic Four (og Hulk for den sags skyld) har haft notorisk svært ved at klare sig i egne titler på dansk, helt tilbage til Interpresse tiden. Og de prøvede hårdt!

Hvorfor skulle jeg købe nogle af disse titler på dansk, hvis jeg er sikker på at der ikke kommer mere? Så hellere købe de amerikanske opsamlinger. Men hvis jeg/vi ikke køber dem, ja, så sælger de ikke godt nok til at der kommer flere bind i samme serie.

Bare en lille idé

Kunne det i stedet være en idé, hvis man gerne vil prøve nogle titler/serier, som der som udgangspunkt nok ikke er det største salg i, at man valgte en mere “skrabet” udgivelsesmodel? De danske bøger er virkelig flotte og lækre, til en sådan set ganske fair pris, generelt. Men hvad med, at man sænkede det prisværdige kvalitetsniveau en smule og gav folk lidt kvantitet fremfor kvalitet?

Her tænker jeg ikke “omnibus” formatet, det er nok for voldsomt. Men drop hardcover og det flotte papir på visse titler, prop mere indhold end, gerne det dobbelte, til cirka samme pris. Så ville jeg måske købe Fantastic Four bind 1, hvis der var samlet 10-12 hæfter i stedet 5-6.

Det er heller ikke ALLE tegneserier, der behøver eller nødvendigvis bliver bedre af at udkomme lækkert pakket ind.

Indtil da er dog mange flotte udgivelser at kaste sig over og se frem til. Som altid kan du købe og forudbestille hos Faraos Cigarer og Forlaget Fahrenheit.