Fra Reolen: Rocketeer

by | Jan 31, 2022 | Fra Reolen | 0 comments

Up up and away! Så skal vi tilbage til The Golden Age, men også til 90erne. Ikke de ekstreme, men de mere retro-orienterede. Fra Reolen har fundet tegneserien Rocketeer frem. Baseret på filmen af samme navn, der igen var baseret på et forlæg fra 80erne.

Filmen, fra 1991, er instrueret af Joe Johnston, der først for alvor slog sit navn fast i superheltefilmgenren over et årti senere med Captain America: The First Avenger. Johnsons første udflugt i superhelteland blev en knap så stor økonomisk og publikumsmæssig succes. Trods gode anmeldelser, og en Rotten Tomato score på hele 91%, blev den et mindre flop i sin samtid med 41 millioner indspillet mod et budget på 35.

Siden er den dog blevet lidt af en kultklassiker, der stadig ikke er bredt anerkendt, eller bare kendt. Men, jeg husker filmen som et underholdende, old school helteeventyr. Den var nok bare for “nostalgisk”, eller gammeldags til de vilde 90ere. Og havde passet bedre ind i en martieé forestilling i 50erne. Eller som en klassisk “serial”.

Tegneserien baseret på filmen konceptet var også tidstypisk for 80eren/90erne, hvor mange store Hollywoodfilm fik samme behandling i det trykte medie. Med blandet succes, fra Batman, over Robocop til Terminator og Alien, you name it. “Genren” døde lidt ud i 00erne, selvom man også kan finde tegneserieversioner af superheltefilm, som Sam Ramis Spider-man og lignende “storfilm”.

En hyldest til fortiden

Rocketeer debuterede som figur i 1982, og er altså IKKE en ægte Golden Age karakter, men en homage til superhelte fra 30er og 40erne. Figuren blev skabt forfatter/tegner Dave Stevens, og udgivet via Pacific Comics. Rocketeer debuterede som en “back up feature” i bladet Starslayer, og senere mere centralt i Pacific Comics Presents.

Figuren var altså fra begyndelsen en form for sideattraktion, og aldrig for alvor en hovedkarakter i sin egen serie. I 1985 blev det udsendte materiale samlet i en 5 “kapitler” lang opsamling, Senere har IDW samlet serien op, og udsendt materialet som Rocketeer: The Complete Adventure.

Filmudgaven, der forresten ejes af Disney og kan ses på deres Disney+ streamingservice, og den tilhørende tegneserie, er en art komprimeret version af det oprindelige tegneseriemateriale. Det 64 sider lange blad i farver, er skrevet af selveste Peter David (Hulk m.m.) og tegnet af Will Eisner Comic Book Hall of Famer Russ Heath.

Heath er kendt for sit arbejde, som tegner på Playboy i 50erne, americana og wild west serier på Timely Comics, tidlig Marvel da de stadig hed Atlas Comics, diverse krigsserier på DC og meget, meget andet. Dele af hans DC-arbejde dannede (ukrediteret) grundlag for popkunstner Roy Lichtensteins berømte oliemalerier af klassiske jetfly.

Noget af en power-duo! Og Rocketeer “filmens historie som tegneserie”, er altså ikke et discountprodukt.

Historiefortælling i høj fart

I Rocketeer befinder vi os i 1938, hvor vi følger stuntpilot Cliff Secord. Under en testflyvning kommer han i lidt for tæt kontakt med en forbryderduo, der er på flugt fra FBI. En skudveksling under forfølgelsesjagten i automobil, mellem de klassiske forbrydertyper og FBI agenterne, resulterer i, at Cliff styrter ned.

Forbryderne, eller den ene, den anden såres dødeligt, forsøger at gemme sig i en flyhangar. Her opdager han en topmoderne jetpack, som han gemmer i et gammelt stuntfly, sikkert til senere brug/økonomisk gevinst? Jetpacken formodes destrueret under Cliffs nedstyrtning, han ramte hangaren hvor den blev opbevaret. En værdifuld opfindelse, i følge selveste Howard Hughes, der dukker for en kort bemærkning.

Det korte af det lange, det går hurtigt i gamle golden age tegneserier, og deres efterligninger som Rocketeer, Cliff skal bruge et nyt fly. Viola, han finder den mystiske jetpack i det gamle stuntfly og så er historien i gang. 10 sider, vi har fået etableret hovedpersonen, hans love interest (via et foto) bi-personer og den centrale dims i hans superhelteoprindelse, jetpacken.

Effektiv historiefortælling!

Nu går den vilde jetpack jagt

Herefter går den vilde jetpack jagt. Cliff har, og forsøger at tøjle dens kræfter og flyveevner. Men, flere er på udkig efter det moderne teknologiske vidunder. Ud over FBI og Hr. Hughes, er der også nogle fæle nazister på spil, samtidig med, at en stor, tysk zeppeliner er på vej på goodwill tour i USA.

På privatfronten bokser (ikke bogstaveligt, så gammeldags er han heller ikke) Cliff med skuespillerkæresten Jenny og hendes karriere aspirationer. Hun har endelig fået en rolle med replikker! Sammen med førsteelsker og flødebolle Neville Sinclair. Cliff er mere en James Cagney kinda guy.

Det giver visse gnidninger og kurrer på tråden da Jenny opdager, at Cliff har bragt sig selv i livsfare pga. den utøjlelige jetpack. Det hjælper heller ikke, at Cliff kommer til, at ødelægge prøverne til skuespillet ved, at brase igennem kulissen. Slap stick style! Hvorefter sleske Sinclair ser sig snit til, at invitere en frustreret Jenny ud lige for næsen af bumbling fool Clifford. Kvinder!

Klodsede Clifford, flommede flødeboller og onde nazister

Cliff debuterer som Rocketeer, med flyveklar dragt og spiffy hjelm, under et flyshow, hvor han redder en kollega… og selv styrter ned på en mark efterfølgende. Trail and error. Showet overværes, tilfældigvis af en fæl nazihåndlanger, der opsporer Cliffs mentor/makker, giver ham en omgang naziklø og hugger nogle blueprints over jetpacken.

Ligeledes er Howard Hughes og FBI hælene på Cliff og Rocketeer, som han nu er døbt i den sensationslystne tabloidpresse. Ender det hele med nazioverherdømme pga. en raketrygsæk? Lykkes det Cliff, at lande og undgå flere klodsmajor episoder? Og hvordan går Jennys date med fissekarlen? Og hvad er han EGENTLIG ude på, denne Sinclair?! Følg med i næste uge!

Eller, læs sidste halvdel af bladet selv, det kan erhverves til en nogenlunde rimelig pris. Og det er egentlig pengene værd.

For Rocketeer er ganske gedigen, god gammeldags tegneserieunderholdning. Hverken mere eller mindre, og den ved lige hvad den er og sigter efter. Tonen, stilen og det samlede udtryk sidder lige i skabet, og gør den til en vellykket og veludført hyldest til golden age heltene.

Uretfærdigt overset Raket-Karl

Det er bundsolidt håndværk fra forfatter David og tegner Heath. David har lidt en udfordrende opgave, i det han, naturligvis er låst af filmforlægget. Og dermed sikkert ikke har haft særlig meget kreativ frihed eller råderum. Men, af et bestillingsarbejde at være, så er det uhyre driftsikkert og effektivt eksekveret. Der er ikke mange mellemregninger, men historien hænger sammen og virker ikke forhastet.

Heath tegner meget klassisk og lidt stift, nogle ville mene en anelse bedaget. Baggrunden og omgivelser kan godt virke ret spartanske, der er ikke mange detaljer og det ligner ofte var “kulisser”, helt enkelt. Men, det fungerer. Til gengæld er hans figurtegninger ret levende og udtryksfulde, selvom stregen igen er holdt ret stram og klassisk. Det ligner vitterligt noget, som KUNNE være en serie fra 40erne eller 50erne.

Rocketeer selv, ser bare sej ud på den der retro-tastiske måde. Fedt design, fed hjelm. Der er næsten noget “Indiana Jones med hjelm og jetpack” over Secords look og karakter. Cool, lander altid på benene, selvom han også er en kende ubehjælpeligt klodset. Heldet følger den dygtige, som et gammelt mundheld lyder.

Er du til gammeldags superhelte underholding, og på jagt efter en noget overset/glemt figur, så er Rocketeer et fornøjeligt alternativ. Filmen fortjener ligeledes et kig, hvis du alligevel giver Disney en del af de månedlige lommepenge. Den er, ligesom Rocketeer figuren, uretfærdigt overset.