Et kig på Batman: Det Originale Filmagasin

by | Oct 15, 2021 | Artikler | 0 comments

Batman 1989, et af de vigtigste og største år for den klassiske DC karakter i nyere tid. Ikke mindst pga. en enormt succesfuld biograffilm fra Warner Brothers, der slog box office rekorder for tegneseriefilm verden rundt.

Også i Danmark var figuren for alvor i vælten igen, efter nogle magre årtier. Et væld af tegneserier og andre blade strømmede ud på markedet i kølvandet på biograffilmen. Også nogle, der havde direkte forbindelse til filmen, som eksempelvis et magasin kaldet Batman: Det Originale Filmmagasin.

Det bladrer vi igennem og dykker ned i, som en lille afvigelse fra de rendyrkede tegneserie udgivelse. Men, først lidt baggrund så vi kan få lidt kontekst og sætte scenen.

LAngt ude på landet

Jeg var 10 år gammel, da Batman The Movie ramte den lokale biograf i Tønder. Jeg husker faktisk ret tydeligt, at jeg så filmen i den lokale biograf. En lille sal, smalle, ukomfortable sæder i slidt, rødt betræk og en indgroet duft af gammel popkorn og prut. Scenen hvor Batwingen flyver op over skyerne i månelysets skær har brændt sig fast fra den aften.

Det var efter dagens standard, både biografen og filmen, ret primitivt, men det var det vi havde. Vilde biografer med den nyeste teknologi og superheltefilm hang ikke ligefrem på træerne i 1989. Ellers havde vi kun kunnet nørde ud til Superman 1-4, og diverse mere obskure b-films superhelte i VHS hjemmebiografen.

Batman The Movie ændrede det. Den blev et fænomen. Det var startskuddet på noget nyt. Nok tog det et årti mere inden superheltefilm for alvor begyndte, at blive hvermandseje og fylde mere i biograflandskabet. Men, vi havde da fået en forsmag.

Det virkede som om, at denne Batman-film, dens marketing og merch var OVERALT den sommer. Det nu ikoniske Batman-logo på den gule baggrund, og Batman fonten med guldbogstaver omkring de sorte bogstaver, brændte sig ind i den kollektive bevidsthed. Der var Bat-alt. ALT. Fra madkasser, kasketter, tøj, sengetøj, legetøj, computerspil, ja, selv en Bat-dans med musik af selveste Prince.

Ud af glemslen og ind i spotlyset

Der skete også en midlertidig opblomstring i Batman relaterede udgivelser, også på det danske marked. Her var figuren ellers kørt lidt ud på et sidespor. Han optrådte sporadisk i Super Solo blade og spredte, enkeltstående udgivelser, som Frank Millers Nattens Ridder. Men, ikke noget fast.

Det ændrede sig i 1989, som dog også var et lidt skizofrent Batman-år herhjemme. Den Campy Adam West serie fra 60erne gik pludselig sin sejrsgang igen, da DR satte den på programmet. Det førte til, at Batman begyndte at udkomme i et hastigt sammensat og produceret månedligt blad med genoptryk af gamle historier.

Bladet udkom under Satellit Blad banneret, der signalerede en eller anden forbindelse til tv. Inden året var omme, udkom dog et nyt Batman nr. 1 med nyere materiale fra 80erne, hvor karakteren var langt mere dunkel og 60er-tiden virkede langt, langt væk.

Desuden udkom Nattens Ridder i genoptryk, ligesom Alan Moores klassiske, dengang helt nye, The Killing Joke blev udsendt på dansk under titlen Den Der Ler Sidst. Og, så kom der, naturligvis en tegneserie udgave af filmen, som vi kan kigge på en anden god gang.

Batmans indian summer

Batman havde premiere i USA d. 23/6-89, lige i den blomstrende sommer blockbuster periode. Den var ikke den første af sin slags, den ære tilskrives ofte Jaws fra 1975, men den var i hvert fald den første af sin slags indenfor superheltegenren.

I Danmark skulle vi dog vente helt indtil d. 29/9! Det var helt normalt, at man skulle vente måneder på en film efter den amerikanske premiere- Ikke kun smallere titler som i dag, men også de helt store. Det var måske også medvirkende til, at Batman-sommeren virkede så lang og hypemaskineriet så langvarigt? Ligesom det kan forklare, hvordan Batman tegneserien med 60er materiale udkom helt indtil august måned det år.

Et sats i sin tid, mange troede ikke på superhelte på film. Slet ikke mørkere af slagsen, instrueret af en engelsk, gotisk inspireret særling, som Tim Burton. Med en lavstammet komedie skuespiller, Michael Keaton i den titulære hovedrolle, bakket op af en aldrende superstjerne i form af Jack Nicholson.

Warners satsning viste sig dog, at være alle penge værd. Filmen, der havde et budget på omkring 48 millioner dollars endte med, at indspille over det 10-dobbelte. Og gud ved hvor meget på merchandise og andet habengut. Både den sommer, og i de efterfølgende år. Faen, man kan købe t-shirts med det ikoniske logo den dag i dag.

Den blev, grundet sin effektive marketing og fordi den ramte et eller andet i, og blev en del af, tidsånden, et gigantisk, verdensomspændende fænomen.

Batamn, Official Movie Souvenir Magazine

Så er vi (endelig?) fremme ved en lille del af denne tromlende mediemaskine, Batman. Det Originale Filmmagasin. Originale? OK, stol ikke på efterligninger? Nuvel, magasinet er udsendt at Serieforlaget, en del af Guthenberghus, og dermed har det altså ikke nogen direkte tilknytning til de øvrige Batman-blade på det danske marked. Dem stod Interpresse for.

Originalt blev magasinet udsendt som Batman, Official Movie Souvenir Magazine (1989). Så, der er altså tale om et magasin, der skal ses som en souvenir? En trykt reklame, der skal sælge filmen. Derfor er det også henvendt til et bredt publikum.

Hovedparten af bladet, er en form for resumé af filmen. Krydret med store farvebilleder og “stills” fra filmen, mens en tilhørende tekst forklarer hovedtræk af handlingen. Ofte suppleret med en kort præsentation af figurerne og de skuespillere, som spiller filmudgaven. Vidste du eksempelvis, at Pat Hingle, der spillede Jim Gordon har spillet mange politiroller i sin over 40 år lange karriere?

Inden vi når til resumét får vi en kort introduktion af Batman karakteren, i tegneserier og film- og tv-mediet. Her kan man, blandt andet læse, at figuren er skabt af Bob Kane. Og kun ham, åbenbart. Det var inden Bill Finger rektroaktivt fik tildelt en kreditering.

Husk at tanke BAtmobilen op

Gengivelsen af filmens handling brydes af og til op af små artikler om filmens produktion. Så vi kan lære lidt om designet og Gotham Citys visuelle udtryk. En by modelleret efter 80erne New York, der var et noget mere dystert og voldeligt sted end den moderne storby, som man kender i dag.

“Det hævdes, at være den største kulisse siden storfilm Cleopatra”. Det var altså dengang, man stadig brugte tid og penge på, at bygge rigtige kulisser. En anden “prop” er den allerede dengang ikoniske, re-designede Batmobil. I denne version nok den mest berømte udgave af bilen, ud over den klassiske model fra 60er serien?

Den får sin helt egen, dobbeltsidede introduktion med specifikationer og det hele. Max hastighed er “ukendt”, fordi Batman = Batass! Åh, og den kører på 97 oktan. Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at den skal tankes. Hvilket straks rejser spørgsmål og skaber billeder. Har Bruce Wayne sin egen, private benzinpumpe i hulen, eller drøner han på tanke, i fuld kostume af og til?

Midtersiden er den på forsiden lovede plakat. Vil man hive den ud og hænge den op på væggen, så ryger der to sider med dele af artikler fra selve magasinet. Så, den billige løsning. Nærigrøve.

Rolleliste, crew og Bat-dans

Vi får også en kort beskrivelse af The Batcave, hvor hulen også er gengivet i en ret flot og stemningsfuld, tegnet udgave. Ingen tegner er dog krediteret, så sucks to be him. Måske var det Bill Finger…

Efter magasinet er færdig med, at spoile det meste af handlingen, inklusive slutningen, får vi en side med en præsentation af de største skuespillere på rollelisten. Jerry Hall er lige så talentfuld, som hun er smuk, hvis du skulle være i tvivl! Og Billy Dee Williams er kendt fra så alsidige film, som Star Wars The Empire Strikes Back og Star Wars Return of The Jedi. Og det er han stadig.

Filmens crew får sin egen 2-siders artikel, hvilket jeg egentlig synes er ret fint og sympatisk. Dengang synes jeg nok, at det var totalt kedeligt, at de brugte plads på den slags. Og under overskriften “2 myter mødes” får vi lidt sniksnak om Prince og hans Bat-dance. Har han mon haft en finger med i spillet, da den overskrift skulle laves?

Endelig afsluttes magasinet med 4 sider om Batman som samleobjekt, hvor diverse, klassisk merchandise præsenteres. De sider kan jeg huske fascinerede mig en del som barn, i det at superhelte legetøj og merchandise ikke var vidt tilgængeligt i 1989. I hvert fald ikke på et lille, begrænset marked, som det danske.

En del af en velsmurt marketingsmaskine

Efter at have bladret dette magasin igennem igen, for første gang i 25-30 år, så er det overraskende, hvor meget jeg husker af det. Enten må jeg virkelig have læst det mange gange dengang, hvilket bestemt er muligt. Eller også er det fordi, at det skiller sig så markant ud fra de øvrige blade, som har overlevet i min samling.

Det er bestemt ikke stor kunst. Faktisk er det jo, uden tvivl, ren reklame og et dybt kommercielt produkt. En del af en uhyre velsmurt marketingsmaskine, der tromlede alt ned i 1989. Men, det gør det også interessant, som en lille, kuriøs del af noget historisk på det punkt. Og så var det INDEN internettets tid. Så vi havde kun det trykte medier, og måske, hvis man var heldig Troldspejlet i TV til, at få baggrundsstof.

Tegneserier har det ikke meget, at gøre med. Man får det nævnte, meget overfladiske baggrundsstof om Batman oprindelse, inklusive Bob Kane “løgnen”. Ellers er det nærmeste vi kommer en tegning skitsen af Bathulen. Og plottet fra filmen er nok inspireret af tegneserien, men omskiver en hel del. Ikke mindst Jokerens oprindelse.

Det hører også med, at jeg ikke havde meget eksponering hvad Batman tegneserier angår inden 1989. Jeg kendte figuren, han har sikkert optrådt i nogle SuperSolo-titler jeg har set. Men, han havde ikke sit eget blad på dansk i de år, inden vi altså ramte 60er TV-serie genudsendelsen og filmpremieren.

Det kan også være en grund til, at dette ellers lidt suspekte produkt står så klart i erindringen. På mange måder var denne film mit første rigtige, blivende og definerende indtryk af Batman-figuren.