Marvelklubben: Edderkoppen Klassiker nr. 2

by | Oct 12, 2021 | Marvelklubben | 0 comments

Marvelklubben roder igen i gemmerne, denne gang skal vi tilbage til 1985 og Edderkoppen. Nærmere bestem Edderkoppen Klassiker nr. 2, 114 sort/hvide sider med alles favorit netsvinger. Som (næsten altid) udsendt via Interpresse.

I denne omgang er der brugt materiale fra sidste halvdel af 70erne. Der er altså tale om et klassisk Interpresse-opsamlingsheat, hvor de forsøgte at fylde huller i de danske Marvel-udgivelser ud, der opstod under skiftende forlag. Og måske præsentere nogle lidt mere skæve historier, eller sjældent sete helte, som ellers ikke ville være kommet på dansk.

Dette blad er bestemt ingen undtagelse, hvor historierne både er lidt “out there”, og vi får lov til at opleve helte og skurke som Shang-Chi, Sølv Samuraien, Boomerang, Den Sorte Enke, Nick Fury og… castet fra Saturday Night Live?!

I aften, live fra New York City…

Marvel Team-Up nr. 74, 82, 83, 84, 85 og Marvel Spotlight nr. 31 leverer materiale til dette blad. Sidstnævnte dækker over en Nick Fury oprindelseshistorie, som jeg ikke vil beskæftige mig nærmere med. 82-85 er et længere forløb midt i bladet med Den Sorte Enke, men lad os lægge ud med lidt af et kuriøst indslag.

Bladet starter nemlig med en ægte cross promotional historie, hvor Edderkoppen møder holdet fra “Not Ready For Primetime Players” Saturday Night Live line-uppet fra 1976 sæsonen. Så vi får tegnede udgaver af senere så kendte ansigter, som John Belushi, Dan Akroyd og Bill Murray. Producer Lorne Michaels og Marvels egen hypeman Stan Lee dukker som end også op.

Samarbejdet mellem Marvel og SNL kan virke noget pudsigt, og spekulativt, men det er nok et tilfælde, hvor begge parter kunne se gavn i det. Spider-Man var på det tidspunkt en etableret, popkulturelt fænomen med name value. Men, måske inde i en lidt sløj periode. SNL var det nye og smarte, men kunne sikkert have gavn af, at gnubbe skuldre med kendte tegneseriefigurer. Alle vinder.

OK, det kan diskuteres om læserne vinder…

Koks i kulissen

Den fjerde væg brydes, på en måde, lidt, men egentlig ikke alligevel. Der er ikke tale om, at det er en alternativ virkelighed, eller en “What if?” historie. Saturday Night Live eksisterer dermed I det etablerede Marvel-univers?! Det er lidt underligt, men man må bare tage det for pålydende, fordi “tegneserier”.

Peter Parker og Mary Jane er på sættet til optagelsen af en SNL udsendelse, men inden kameraerne når at rulle længe, rulles en parade af gak og løjer ud. Det er i bund og grund en håbløst fjollet historie, der ikke skal tages alt for alvorligt, og som jeg ikke vil gruble alt for længe over.

Sølv Samuraien dukker op i sit goofy-ass outfit, på jagt efter en eller anden magisk ring af en art. Den er på en eller anden måde kommet John Belushi i hænde, og så er der ellers koks i kulissen og ballade på sættet. Egentlig er historien bygget op, som en række korte “scener”, eller “sketches”, hvis man skal blive i SNL terminologien. Så de fleste Not Ready For Primetime Players alle får en lille rolle, at spille eller replik at levere.

John Belushi Vs Sølv Samuraien: hvem vinder?

Det kan godt føles en kende konstrueret. Ligesom, der er en fornemmelse af, at forfatter Chris Claremont og tegner Bob Hall har været underlagt nogle ret stramme retningslinjer. De forsøger dog, at få det bedste ud af den noget suspekte præmis.

Det er dog klar, hvem der er stjernen her. Belushi løber med det meste af opmærksomheden, ikke helt ulig situationen i den virkelige verden. Han ender endda med, at få et lille showdown med Sølv Samuraien, hvor Belushi selv er klædt ud som samurai. En reference til en af hans mere kendte SNL-figurer.

Alt i alt er denne historie uskadelig, om end ikke videre ophidsende underholdning. Det grænser til, at være et jumping the shark øjeblik, især fordi den virker sat indenfor almindelig Marvel-kontinuitet. Men altså, det er jo ikke et Klon-Sagaen niveau “haj hop”, så vi tillader det lille fjogede frikvarter.

Enke med hukommelses tab

Så skifter vi scene, og tone og skal have en mere alvorlig historie, hvor Den Sorte Enke kigger forbi. Det er da bedre end John Belushi i Samurai forklædning. Enken er på flugt/har hukommelsestab, en indledningsvis usynlig fjende sporer og overvåger hende.

Hun tror hun er en skolelærerinde, der hedder Nancy Rushman. En avisforside med Edderkoppen trigger et minde, eller en fornemmelse af, at hun kender ham. Da hun overfaldes af nogle random thugs, dukker Edderkoppen op ud af det blå og redder hende. Men, først efter at hun har fået en på kassen. Lemfældig portrættering af vold mod kvinder var mere kosher i 70erne…

Det viser sig, at være SKJOLD, som er på jagt efter Enken. Hun og Edderkoppen ryger i ildkamp med en kommando/sporingsenhed, hvor det viser sig, at Enken i hvert fald ikke har glemt hendes kampevner. De kan dog ikke klare overmagten og første kapitel ender med, at Nick Fury, tilsyneladende skyder og dødeligt sårer Den Sorte Enke og Edderkoppen!

Albatrosser, teleportationsringe og telefonbøger

Nick Fury er blevet OND! Vent, nej, det var, naturligvis et fake-out, det var bare bedøvelsesskud. Mand, havde man læst fra hæfte til hæft dengang i 79, hvor historien er fra, ville man nok synes det var lige lovlig frækt. Det minder om en cliffhanger fra Batman-serien fra 60erne.

Det er stadig Claremont der er forfatter, men nu bakket kompetent op af Sal Buscema og Steve Leialohas tegninger. Forvekslinger, hukommelsestab og dobbeltspil virker også som elementer, man genkender fra senere Claremont skriverier. Her er det stadig, af mangel på bedre ord, en smule “primitivt”, og det virker lidt ukarakteristisk for Edderkoppen, at være viklet ind i denne form for fortælling.

Enken, der er bevidstløs i SKJOLDS varetægt, viser sig at have advaret dem mod en forstående katastrofe. Inden hun kunne uddybe fik hun hukommelsestab, pokkers også! Peter Parker opsnuser SKJOLDS adresse ved, at… kigge i telefonbogen. Praktisk! En ukendt kvindeskikkelse skumler i skyggerne ombord på SKJOLDS flyvende fæstning, Albatrossen.

SKJOLD er, tilsyneladende blevet infiltreret og kvinden og hendes medhjælpere har onde hensigter med overtagelsen. Sølv Samuraien, og hans teleportationsring, som han fik tilbage fra Belushi tidligere i hæftet (AHA!) og Boomerang er her også. Det involverer noget med en stor, vigtig tale, som præsidenten skal holde om aftenen. Nationens sikkerhed er i akut fare!!

Slagsmål og store planer om verdensherredømmet

Edderkoppen, der stadig ikke er klar over, at Fury ikke er skurken, hjælper Enken/Nancy med, at undslippe SKJOLD-bygningen. De gemmer sig i Parkers loftsrum og der er lidt amoriner i luften mellem de to. Er det OK, at bage på en kvinde med hukommelsestab? #metooparker #krænkerkoppen

Scheisse, der er en sporingsenhed placeret på Enken, så SKJOLD (og skurkesammenrendet) ved hvor de befinder sig! Fury finder de to turtelduer først, skarpt forfulgt af Boomerang og Sølv Samurai. Og vi får os et par sider med et godt, gammeldags slagsmål og hæsblæsende action.

Da støvet har lagt sig, er vi cirka lige vidt. Skurkene har stukket halen mellem benene, og Enken/Nancy ved NOGET er los, men ikke hvad… Så vi iler videre til næste kaptitel, der indledes med en omgang baggrundsstof og eksposition. Madam Hydra er kvinden i skyggen og hendes oprindelse bliver hurtigt genfortalt over de næste sider.

Det korte af det lange, og det vigtigste for os er, at vide at hun er PISSED. Og det skal gå ud over alle andre. Planen er, at crashe Albatrossen ned i kongressen under præsidentens tale og dræbe hele regeringen. Den plan var vist kun nogenlunde gangbar inden 11. september 2001.

Drageflyvning og håndkanteslag

Hvad er hyggeligt når man har hukommelsestab? Drageflyvning! Yes, Edderkoppen og Enken er ude og flyve hangglider?! Nååårh, de svæver over Albatrossen og forsøger af borde luftskibet. Klart nok. Samtidig ankommer Fury på Albatrossen.

Han har efterhånden opfanget, at noget er uldent ved det hele og har en overraskelse med sig, som backup. KARATE CHOP, det er Shang-Chi, der håndkante-tæver sig ind i hæfter lige tids nok til, at stå i vejen for Boomerang. Vi får en del sider med håndgemæng på flere fronter, men det ender med, at skurkene får overtaget.

I sidste ende er Enken, Edderkoppen, Shang-Chi og Nick Fury alle fanget, et anfald af kollektiv inkompetence? FINTE, det var en FINTE, heltene angriber! Det ender dog med, at Edderkoppen ryger over bord, 3 kilometer oppe i luften og styrter mod jorden. CLIFFHANGER.

Pssst, spoiler. Enken når, på en eller anden måde, at få fat i foden på ham OG skyde en redningsline ud, der fæstes til Albatrossen. Så, dobbelt op på at bryde fysikkens love. Og så sider man, at Enken ikke har superkræfter?!

Gentag venligst hvad vi allerede ved!

Vi nærmer os slutspurten i rask tempo, mens det hele også eskalerer oppe i luften over Washington. Madam Hydra fejrer allerede den totale triumf, når hun har smadret Albatrossen ind i USAs magtcentrum og… øhm, ja, hvad er planen egentlig? Kaos? Nå, hun satser nok på, at landet bare falder fra hinanden, når regeringen er sat ud af spillet?

Hvor kom vi fra? SURPRISE, der kom Fury og Shang-Chi pludselig væltende og ødelagde den gode stemning på kommandobroen. Og Edderkoppen og Enken! EdderEnken? Edderkoppen og Sølv Samurai har en længere udveksling af høfligheder, mens Enken tager sig tid til, i kampens hede, at få et flashback.

Hun opsummerer lige hovedpunkterne, får nye læsere formoder jeg: Opsnusede Madam Hydras planer, blev taget til fange, blev hjernevasket, undslap, mødte Edderkoppen, bla bla bla. En lidt irriterende ting her er, at siden Shang.Chi dukkede op har man løbende “hørt hans tanker”/set historien fra hans vinkel. Så han foretager en slags løbende kommentering på begivenhederne.

Det virker en kende forstyrrende, i en fortælling der i forvejen kæmper lidt med endelig, at få fedtet sig færdig. Plottet går både i tomgang og så begynder de evindelige gentagelser, hvor forhistorien på ægte Marvel-manér lige skal ridses op igen i hvert kapitel/hæfte, at trække sagerne i langdrag.

Kærlighed og Kung-Fu

Vi snyder lidt, spoler frem og sørme om det ikke ender med, at vores helte redder dagen, regeringen overlevede, Enken fik sin hukommelse tilbage og Edderkoppen svævede ud mod solnedgangen i sin hangglider. Det var jo Nancy og ham, der havde følelser for hinanden, ikke Enken og Edderkoppen… eller var det?!

Følg med i næs… nå, næste nummer af Edderkoppen Klassiker handler om Gribben. Nuvel, men du kan få mere Shang-Chi, hvis du køber Kung-Fu Magasinet hver anden måned, som reklamen efter den netop afsluttede historie fortæller mig. Utroligt, at det blad holdt sig kørende lang op i 80erne, efter Kung-Fu og karatebølgen havde toppet i 70erne.

Som nævnt indledningsvist, så afsluttes bladet med en historie om Nick Furys oprindelse. Den er nok blevet omskrevet, retconnet og gentænkt en del gange siden. Men, jeg bifalder den danske Marvel-redaktions forsøg og dedikation til, at forsøge at brede universet mest muligt ud, indenfor de givne rammer.

Edderkoppen Klassiker nr. 2 er mere kuriøs end klassisk

Det er og var en af de gode ting ved blade, som disse sort/hvide “klassikere” var. Man fik ældre historier, eller noget der på anden vis faldt lidt udenfor den normale, danske Marvel-kontinuitet. Ligesom det gav plads til nogle figurer, som man ellers ikke ville have oplevet på dansk. Eller, i hvert fald kun meget sjældent.

Bagsiden er, at ikke alle historier står distancen, er lige relevante eller for den sags skyld gode. Jeg synes det er skægt, at vi rent faktisk har fået SNL-historien på dansk. Men, hvor meget mening gav den for en dansk Marvellæser, uden internet med monopol-tv tidens kulturudvalg i 1985?

Historien om Den Sorte Enke er sådan set ganske hæderlig, men ville ikke sige, at den lever op til en klassiker status. Og nu var det jo Edderkoppen Klassiker nr. 2 den blev bragt i. Det kan virke som et lidt kuriøst valg, var den så vigtig for sammenhængen i det overordnede Marvel-univers på dansk?

På den anden side, er den et fint afbræk og giver os noget relativt tidlig Claremont, som ikke er Projekt X. Er det så en anbefaling af Edderkoppen Klassiker nr. 2? Mjah, hvis du er til stilen, mangler bladet i samlingen eller er nysgerrig efter at se en lidt mærkværdigt SNL cross over, så kan bladet anskaffes relativt billigt.