Lytteværdige Podcasts om Tegneserier

by | Mar 31, 2021 | Artikler | 0 comments

Jeg er en en ihærdig podcastlytter, jeg indrømmer det! Der kører nærmest konstant et eller andet i baggrunden, og formatet har på mange måder erstattet radioen for mig. Når jeg sidder, når jeg laver mad, når jeg er i bad. Når hunden skal luftes, på cyklen eller under en tur i Fakta

Alt kan bruges, i princippet, bare det er godt, eller spændende formidlet. Da jeg vendte tilbage til tegneseriernes verden kastede jeg mig, helt naturligt også over podcasts om emnet. I første omgang for, at få en føling med, hvor tegneserier var henne.

Hurtigt blev det et nyttigt redskab til, at finde anbefalinger af nyt og gammelt. Til research og baggrundsstof, eller interviews med diverse skabere for, at få indblik i processen. Eller bare som hyggeligt tidsfordriv.

Jeg har her samlet en håndfuld anbefalinger til podcasts, som man kan kaste sig over, der på en eller anden vis har tegneserier som omdrejningspunkt. Der er virkelig, virkelig mange derude, så jeg har muligvis slet ikke opdaget de fedeste endnu. Det er på ingen måde et fyldestgørende billede, men eksempler på nogle af de podcast, som har dækket et eller andet behov.

Først nogle “gyldne regler” for min podcastlytning, der tæller med i bedømmelsen:

Dårlig lyd kan ødelægge eller forstyrre godt indhold, god lyd kan ikke redde dårligt indhold.

God produktion og klipning KAN være vigtig og forhøje nydelsen, men behøver ikke være altafgørende.

Irriterende værter dræber et podcast, lige meget hvor godt resten måtte være.

Gode, eller på anden vis sympatiske værter giver kredit og gør, at jeg gerne lytter til dem hyggesnakke om alt andet end tegneserier i “sendetiden”.


Det skal også nævnes, at coronakrisen, og dens restriktioner, virkelig har fucket med mange podcasts. Så man har måttet leve med, at folk der normalt har siddet i et studie/stue sammen har været tvunget ud i halv-sløje Skype-forbindelser og lignende. Derfor kan nyere afsnit af “amatør” podcasts godt være faldet i lyd/indspilningskvalitet det seneste år – de får lidt snor på den konto.

I Read Comic Books

Den er nok det podcast jeg har hørt flest afsnit af, i hvert fald af de amerikanske. Af den simple grund, at jeg startede fra en ende af og er kørt kronologisk frem.

Konceptet er relativt simpelt. En gruppe nørder, i dette tilfælde yngre (dvs. yngre end mine 41 år) nørder “mødes” og snakker om tegneserier. De er som regel 3 i studiet med en nogenlunde fast vært, mens de øvrige 2 deltagere rotere ud af en gruppe på en 5-6 stykker.

Programmet indledes med en runde, hvor de hver især fortæller, hvad de har læst af tegneserier siden sidst, nyt som gammelt. Derefter hvad de ser frem til i den kommende uge, inden snakken slår over på “ugens tema”. Det kan være stort set hvad som helst, fra forfatterportrætter, en specifik serie/helt, tegnere, håndtekstning og så videre.

De tager også jævnligt bredere emner op, som hvordan kvinder er blevet fremstillet i tegneserier, guilty pleasures, sociale mediers indflydelse, stort set alt, hvad man kan forestille sig. Humlen er, at det er værternes mening og viden, de er ikke eksperter på alle områder. Almindelige mennesker, der snakker om tegneserier.

Heldigvis er de ganske velformulerede og brænder for stoffet. Der er en lidt “woke” slagside af og til, og en enkelt deltager, som absolut skal læse/tolke feminisme ind i alt. Alt med måde, det kammer lidt over, men så kan man spole. Podcastet og dens format gør den til optimal “underlægnings/baggrundslytning”, som man kan have kørende mens man stener med andre ting.

Lige nu, i skrivende stund, strækker deres arkiv på Spotify sig tilbage til afsnit 58 fra begyndelsen af 2016 op til afsnit 276 (d. 11/3-21). Tallene lyver lidt, for de tæller kun de regulære afsnit og ikke den ret store mængde minisoder, specials og interviews, som også ligger i arkivet.

Around Comics

Hvor førstnævnte også kan være ret informativ og “tung” lytning, alt efter tema, så er Around Comics mere “let”. Det er en hyggestund med dine gamle (måske jævnaldrende) venner, der er blevet voksen, men ikke vokset fra tegneserier.

Blandt børn, bleer, karrierer, koner, hunde, coronagalskab og Trumps Amerika, sidder disse 2-3 gutter, knapper en øl op, eller rører i en drink og hyggesnakker. De er veteraner, i den forstand at Around Comics i første omgang eksisterede op gennem 00erne, inden virkeligheden og hverdagen indhentede dem. Det medførte en længere pause i 10erne, inden de vendte tilbage efter 7 år i 2019.

Livet og hverdagen forfølger dem stadig, de forsøger at holde fokus på en snak om tegneserier i forskellige former og medier. Men, ofte bliver snakken afsporet og lyder mest som en sludder for en sladder blandt gamle venner. Derfor er det ikke her, du skal finde dybdeborende, fokuserede og gennemtænkte analyser. Du skal lyttet for, at “hænge ud med vennerne”, som du deler interesser med.

Heldigvis er de ret morsomme og generelt godt selskab. Og så kan man mærke, at de grundet alder og erfaring, hviler fuldstændig i dem selv. De har også, gennem deres mangeårige virke, visse forbindelser til “tegneseriemiljøet”, som de trækker på af og til. Blandt andet har de haft Tom King med på linjen til en glimrende snak.

De nyere afsnit lider ofte under “corona ramt lyd”. Og når de gamle tosser samtidig bliver overmodige, og vælger at livestreame nogle af programmerne på YouTube, så går det galt. Knasende, digital tynd lyd, skiftende lydniveauer alt efter hvem der taler, ekkoer, you name it. De afsnit bør man skippe.

The Comics Canon

Et podcast med en dejligt enkelt tilgang: De to værter vælger et værk, eller et specifikt “run”, eksempelvis The Death of Captain Marvel, Daredevil Born Again eller de første numre af De Fantastiske 4. Det gennemgås og slutligt diskuterer de, om historien fortjener, at blive optaget i deres personlige tegneserie kanon.

Det er nyttigt, som et research værktøj, eller hvis man bare gerne vil dykke lidt ned i en bestemt historie. Værterne virker tilpas grundige, de er tydeligvis garvede nørder og har et let forståeligt koncept, som de holder sig til.

Af kritikpunkter kan nævnes, at produktionsværdien ikke altid er helt i top, de er tydeligvis “amatører”. Og så har de en tendens til, at bruge vendingen “you know”, som fyldord, i en sådan grad, at visse afsnit bliver frustrerende at lytte til. Der er perioder, hvor det altså bliver virkeligt grelt, you know! Der er eksempelvis et afsnit om Ed Brubakers Captain America, hvor jeg var ved, slukke, you know, fordi det eskalerede til, at “you know” nærmest, you know, optrådte, you know, 3 gange i hver sætning, you know?

Kan man leve med det, så er det et fint kombineret “værktøj” og hyggelytning. Med over 120 afsnit af 50-75 minutters varighed tilgængelige, er der også nok, og ret varieret, indhold, at kaste sig over.

The Marvelist

Her er vi mere over i den filmiske verden med fokus på Marvel, så det er et mere smalt podcast. Vores værtspar gennemgår slavisk, fra ende til anden alle MCU-film, suppleret med de Marvel-film, som falder udenfor MCU, som X-Men og Blade.

Med tiden har de også kastet sig over serier, samt er begyndt, at have gæster og interviews med diverse tegneseriepersonligheder. Men, hovedfokus er altså på filmene. Det skal altså være fordi, at du har interesse i den del af Marvel universet, at du lytter til dette podcast.

Indholdet er temmelig lige-ud-af-landevejen, en film/serie gennemgås med handlingsreferat, diskussion og perspektivering, ikke så meget hokuspokus. Men, jeg finder værterne underholdende, og det hele flyder ret godt.

Så det er velfungerende baggrundslytning, hvis man lige er på farten, eller skal have et eller andet kørende, mens man lige har gang i andre gøremål. Varigheden af hvert afsnit ligger ofte på den gode side af en time.

Lyd og produktion er generelt hæderlig med de forventelige udsving hist og her, men det er bestemt i den bedre ende af “amatør”-spektret.

SuperSnak

Den danske vinkel! Vi skal, selvfølgelig have Kim Helt og Marvel-Morten (manden/myten) og deres danske bud på et podcast om tegneserier med. De to tidligere redaktører på dansk Marvel emmer af passion og kærlighed til mediet, når de igennem snart 170 afsnit har dækket alt mellem himmel og jord.

Med så mange år på bagen, podcastet startede som en serie til Troldspejlets hjemmeside for omkring 10 år siden, så er de, naturligt nået vidt omkring. Fra tidlige tegneseriehistorie, klassiske helte og historier til nyere superhelte og deres skabere og tegnere. Film, tv, topslister, Batman Julekalender med 24 minisoder, eller afsnit dedikeret til “overskrifter”, som “Sæbeopera og superhelte” og meget andet.

Tonen er nede på jorden, nørdet og begejstret. Det er ikke altid, at den røde tråd holdes et afsnit igennem, det løber sgu’ af og til lidt af sporet. Af to tidligere redaktører, at være, så har de jævnligt problemer med struktur og, ja, at redigere i indholdet. Det virker som om de trykker “optag”, og så kører snakken indtil de løber tør.

Mængden af afsnit og materiale gør også, at man får fortalt nogle historier flere gange. Men, det gør ikke så meget, det er som regel hyggelige historier. Og det er lidt, som at være med fra sidelinjen, når to hyggelige nørder står og diskuterer nede i tegneseriebutikken.

Lydkvalitet og produktion svinger helt vanvittigt, især skal der lige lydes en lille advarsel, hvad de tidligste afsnit angår. Her er lyden ganske hæslig. Ligesom man kan mærke, at værterne lige skulle finde formen og lære podcast formatet, at kende. Det er alt sammen blevet meget bedre med tiden. Især da de holdt op med, at kigge på uret og bare lod tiden løbe.

Podcast med spredte afsnit om tegneserier

Der er også utallige Podcasts med et eller andet “nørdet” fokus, som har spredte afsnit om tegneserier. Bliver vi hos den danske vinkel, så vil jeg lige hurtigt afslutningsvist nævne et par stykker.

Troldspejlet Podcast er altid et lyt værd, kender du TV-forlægget, så vil du føle dig på hjemmebane her. Formatet er nogenlunde det samme, der snakkes om film, tv, spil og alt omkring, og altså jævnligt tegneserier. Især med fokus på nye udgivelser på dansk og lidt smallere ting. Modsat TV-udgaven har de tid til, at gå lidt mere i dybden.

Beslægtet og Stegelmann-relateret er Stegelcast, der udsender afsnit i et lidt ujævnt tempo. Det er, som titlen antyder, Jacob Stegelmanns eget podcast, hvor han har venner på besøg til hyggesnak om ældre, nørdede ting. Det kan eksempelvis være smalfilm, tidlig Disney-historie eller Gøg og Gokke. Og tegneserier, hvor der er udsendt en del podcast med undertitlen “Lost Comics”, hvor Stegelmann og gæst hver kommer med 3 “glemte” tegneserier. Altid et lyt værd!

Endelig har vi Informations anmelder Christian Monggaards podcast Samlerne, hvor han snakker om, at samle/være samler med skiftende gæster. Også folk, der samler på det vi er her for: tegnserier. Men, alle afsnit er et lyt værd, det er mange af de samme elementer, der går igen lige meget, hvad folk samler på.

Boblere

Character Corner: Som titlen antyder, et podcast dedikeret til specifikke karakterer. Et afsnit, én figur.

The Collected Edition: Podcast, hvor værterne en opsamling/trade/et historieforløb.

Comic Book Club: Lidt en blanding af det hele, et tegneserie podcast, der diskuterer ugens udgivelser, film, tv og diverse.

Comic Book Historians: Som navnet antyder, et historisk tilbageblik på de gode, gamle dage.

Comicast: Mere all round, lidt af det “hele” podcast, der dækker tegneserie i alle afskygninger og medier. Og kigger lidt ud over med anmeldelser af eksempelvis The Mandalorian.

Comics In The Golden Age: Titlen siger det hele, tegneserier fra 1938-1953ish er i fokus.

Creator Talks Podcast: Snak og diskussion med folkene bag tegneserierne.

Flea Marked Fantasy: Tag med på “loppemarked”, når værterne finder tegneserier fra The Bronze Age, 1970erne og 80erne.

iFanboy: Med over 1110 afsnit en af de ældste og mest produktive podast dedikeret til nørdede ting.

Resurrections – An Adam Warlock and Thanos podcast: Meget specifik, for nørder der ønsker, at dykke ned i… Warlock og Thanos!

Word Balloon: Et af de mest roste og kendte podcast, men ikke noget for mig. Jeg finder værten decideret utålelig, selvoptaget og tåkrummende pinlig, men måske er det noget for dig. Han har meget prominente gæster, der af en eller anden grund står model til den elendige vært. Han minder mig om denne scene og karakter…

Det var bare et lille, bitte udsnit af et totalt uoverskueligt podcast marked. Mange dækker det samme, eller overlapper i en eller anden grad, andre er meget smalle. Så min anbefaling må være, at man shopper lidt rundt, smager på sagerne og ser hvad man kan lide. Meget afhænger af, hvad man synes om værterne og tonen.

God lytter!