Introduktion til Kathoom

by | Nov 23, 2020 | Ikke-kategoriseret | 0 comments

Denne side er en både en undersøgelse, og understregning af hvorfor, en hyldest til mediet før og nu og en personlig rejse tilbage i tiden – altså i bund og grund en tur ned af mindernes allé for min egen skyld, som jeg så er så selvoptaget at jeg tror kan interessere, måske endda inspirere, andre. Måske har du en identisk rejse som min, en falden fan der er vendt tilbage, eller på nippet til det. Måske er du en evig “nørd”, der aldrig pakkede tegneserierne på hylden og har hængt på indtil nu. Så er din viden sikkert større end min, som, indrømmet, grundet mit fravær fra serieland har en del huller – det er dem jeg som en del af det her nu forsøger at få fyldt op.

Fortiden har en stor plads og fokus her på siden, men på en måde hvor den fungerer som et brohoved til nutiden, hvor jeg er begyndt at læse nyere tegneserier og gået i gang med et på papiret ganske uoverskueligt opsamlingsheat – både af det jeg missede dengang, 25 års fravær og helt nye titler. Fortiden er dansk, det var der det begyndte for mig. Det kan du/I læse meget mere om i artiklen HER, hvor jeg har forsøgt at rekonstruere min egen tegneserie tidslinje, den der peger frem mod det jeg gør i dag: sidder og fedter rundt i min egen tegneseriefortid og forsøger at koble den med nutiden, hvor jeg for første gang har kastet mig over tegneserier som IKKE er på dansk?! Kan man det?? Ikke da min rejse begyndte helt tilbage i midt/slut-80erne, da var der stadig et bugnende udbud af tegneserier på dansk, fra Andeby over Eternia til Gotham City og virkelighedens New York.

Jeg er på ingen måde ekspert, derfor er det her også en side med en subjektiv slagside – det er MIN mening, og min hullede hukommelse og tvivlsomme viden der trækkes på. Så beklager på forhånd, hvis du, som har forvildet dig herind, er klogere og mere vidende end mig. Jeg håber du vil nyde turen alligevel, og tilgive flossede hjørner, ridser på forsiden, æselører, fedtpletter, rifter i papiret, falmede farver og manglende sider. Det her er på mange måder ækvivalenten til 80ernes brugtbladeforhandler inklusiv priser skrevet med tusch på bladene, søger du mint condition viden og stand, så findes der sikkert bedre alternativer for dig derude på nettet…

Udgangspunktet er indholdet af de flyttekasser der rummede min gamle samling, nu suppleret op med løbende antikvariske indkøb og de smagsprøver af nye udgivelser jeg er begyndt at mæske mig i – fra superhelte til krimier, horror og… andet. Marvel udgivelserne fra Interpresse har en central placering i min samling, og har et særskilt afsnit, hvor jeg dykker ned i udvalgte blade fra den originale Marvelklub der løb fra 84 til 91 og de efterfølgende Marvel udgivelser op til omkring årtusindeskiftet. Det kan være enkelte hæfter eller artikler hvor jeg zoome lidt mere ud og kigger på nogle større linjer i de ældre tegneserier udsendt på dansk, det kunne være en Dæmonen mini-serie, den fortløbende historie om den Den Sorte Kat og Edderkoppens forhold i Edderkoppen, et kig på “legetøjstegneserier” som He-Man, Action Force, Transformers ect., eller et hop frem i tiden som da Ultimate Spider-man blev introduceret på dansk. Fælles for det hele er, at der ikke er tale om regulære anmeldelser, der vil være plusser og minusser, men mere en form for perspektiv, overblik og gennemgang af materialet.

Derudover kigger jeg på hvad kasserne ellers gemte i afsnittet Fra Reolen, hvor vi finder alt fra DC, Basserne, Anders And, Serieparaden og diverse helte og mere eller mindre hovedrystende eller forunderlige?! Afsnittet Pensum er helliget ældre udgivelser, klassikere af en ene eller anden art, som jeg enten missede dengang, eller som udkom da jeg var ude af tegneserie-looper og nu forsøger at læse op på. Fælles for de 3 afsnit er, at der ikke er tale om regulære anmeldelser, men mere et ”kig” og dyk ned i fortiden.

Hvor jeg ikke føler mig helt tryg ved at anmelde ældre tegneserier, så tillader jeg mig at spole helt frem til nutiden i form af nogle anmeldelser/anbefalinger af nyere tegneserier jeg har læst efter mit fan-reboot, eller læser lige nu – de vil nærmest udelukkende være engelsksprogede tegneserier. 1) Der udkommer ikke så meget på dansk længere 2) Det er det her der har min interesse lige nu af nyere ting. Falder jeg over noget der er udsendt på dansk, som pirrer min nysgerrighed, så kigger jeg, selvfølgelig på det. Men altså: fortiden er dansk, nutiden er engelsk – sådan har min tegneserie tidsrejse nu engang udviklet sig.